Skip to main content
Geen categorie

Het geheim van Yixing

Gepubliceerd in VIVACE – oktober 2013


Een Yixing theepot. Grote kans dat u er nog nooit van gehoord heeft. Nou, dat gaat veranderen. 
Yixing is een stad en ligt circa 200 km ten oosten van Shanghai. Hier wordt de klei gewonnen waarvan deze theepotten zijn gebakken. Kenmerkend is de rode kleur, maar afhankelijk van de samenstelling komen ook andere kleuren  voor. Vanaf de 17e eeuw werden ze geëxporteerd naar Europa.

Het leuke is dat de thee uit deze theepotten steeds beter gaat smaken. Dit komt omdat er na gebruik steeds wat thee in het poreuze aardewerk achterblijft, waardoor de smaak steeds ‘rijper’ wordt.
Om een optimale smaak uit de pot te halen, wordt hij maar gebruikt voor één theesoort.
Regelmatig wordt ons gevraagd of het verstandig is om in kunst en antiek te investeren. En vooral in wat dan. Het antwoord is niet gemakkelijk te geven. Als je het goed doet, dan kan er veel verdiend worden. Ik heb er zeker ideeën over, maar: het resultaat weet je pas later. 
Wel is duidelijk dat verzamelaars van deze theepotten nu een ongelofelijk rendement hebben. Twintig jaar geleden waren ze soms te koop voor enkele tientjes. Nu zijn die tientjes al gauw een paar duizend, en het is bij ons al voorgekomen dat we er één verkochten voor maar liefst € 100.000! Maar ook hier: het gaat om kwaliteit. 
Zelf heb ik er ook eens twee gekocht. In 1997 was ik in China en kon ze toen op straat kopen. Nieuw, dat wel. Ik had er toen totaal geen verstand van en vond ze gewoon leuk. Voor de grap liet ik ze recent aan een liefhebber zien, en die kende er direct een flinke waarde aan toe. Ze zijn echter vrij waardeloos. Dit voorval toont maar weer aan dat je tegenwoordig op je hoede moet zijn met het kopen van Aziatisch antiek. Omdat er veel geld in omgaat, wordt er ook veel gekopieerd. Onderzoek en herkomst zijn erg belangrijk. 
In december veilen we een belangrijke collectie Yixing theepotten. De verzameling is in een periode van 50 jaar bijeengebracht. U kunt begrijpen dat we deze collectie met trots presenteren!
De veiling van 10 en 11 december is van een bijzonder hoog niveau. Zo veilen we weer schilderijen uit voormalig Nederlands Indië, waaronder een topstuk van Mayeur de Merprès met een richtprijs van € 300.000 – 400.00. Tijdens mijn laatste bezoek aan Indonesië heb ik al veel enthousiaste reacties hierover gekregen. Ook bijzonder is een grote verzameling miniatuurzilver uit de 18e eeuw. Zonder te overdrijven zouden we een museum kunnen vullen!
Ons bedrijf is de laatste jaren steeds internationaler geworden. Om het nog verder uit te bouwen is soms een koerswijziging noodzakelijk. Eén er van is de oprichting van een dependance, Veilinghuis Korendijk. Deze bevindt zich in een VOC pakhuis op de Korendijk 28 te Middelburg. Op die locatie gaan we voortaan kunst en antiek veilen met vooral richtprijzen vanaf € 50 tot € 200. Op die manier kunnen we ons op de Herengracht focussen op onze internationale veilingen, terwijl we zo toch een goede service kunnen verlenen bij het veilen van inboedels met kunst en antiek. De eerste veiling staat gepland op zaterdag 19 oktober. Meer informatie: www.veilinghuiskorendijk.nl. Inbrengen voor onze internationale veiling aan de Herengracht is nog mogelijk tot eind oktober. Tot ziens!
is nog mogelijk tot eind oktober
   
Meer informatie:

René de Visser
Zeeuws Veilinghuis
Herengracht 74
4331 PX  Middelburg
0031 (0)118-650680