Skip to main content
Geen categorie

Lee Man Fong – ‘Rue du Sacré-Coeur, Parijs’

By 30 augustus 2017No Comments

Onze volgende halfjaarlijkse veiling van Indische en Indonesische schilderijen bevat weer bijzondere werken van Lee Man Fong. Het hier getoonde werk ‘Rue du Sacré-Coeur,’ is gemaakt in 1950. Man Fong verbleef toen (tussen 1946 en 1952) in Europa. 

Het is tentoongesteld bij ‘Kunst van onze tijd’ te Den Haag, eveneens in 1950. 

Cornelis Veth schreef in de ‘Haagsche Courant’, hierover:
‘Zeer fijn bekeken, en toch wel sterk met het oog van een vreemdeling, zijn stadsgevallen als de ‘Oude Schans te Amsterdam bij sneeuw’ en de ‘Rue du Sacré Coeur te Parijs’. 


Op de achterkant is met de hand ‘Foejita’ geschreven. We vermoeden dat Lee Man Fong de beroemde Japanse kunstenaar Tsuguharu Foujita (1886-1968) in Parijs heeft ontmoet en dat dit schilderij een relatie met Foujita heeft. Foujita, welke tot de kring van o.a. Picasso en Matisse behoorde, woonde en werkte toen namelijk in Parijs.

Het feit dat dit een vermoeden is en niet uit bestaande publicaties kan worden achterhaald, toont wel aan dat er nog veel over de Europese periode van Lee Man Fong onbekend is.
Om die reden hebben we dan ook een onderzoek gestart. We hebben al een flink archief opgebouwd en hebben uiteraard de reeds bestaande publicaties, maar er zijn dus zeker nog hiaten.

Met name tentoonstellingscatalogi en foto’s van tentoonstellingen zijn belangrijk om
een goed beeld te krijgen. Graag zouden we ook mensen spreken die
Lee Man Fong hier in Europa ontmoet hebben.

Heeft u informatie? Schroom niet om contact op te nemen met:


René de Visser

Zeeuws Veilinghuis
Herengracht 74
4331 PX  Middelburg
0031 (0)118-650680