Skip to main content
Geen categorie

Willem Gerard Hofker – Pont Neuf

By 2 december 2015No Comments
Deze Parijse tekening uit 1966 laat twee modellen van Hofker (Elena en Ina) zien bij de beroemde Pont Neuf.
In 1966 maakte hij ook een tekening van de gehele brug (links) en in 1954 een tekening met meer kleur (rechts). De laatste bevindt zich in het archief van het Teylers museum te Haarlem waar die na het overlijden van Maria Hofker terecht kwam.
Elena
Elena, dochter van Bart van der Heyden, werd door Hofker in 1952 voor het eerst geportretteerd op 11 jarige leeftijd. Bart van der Heyden was een vriend van Rudolf Bonnet en bezocht als eerste in Januari 1946 de Kunsttentoonstelling van o.a. Bonnet, Hofker te  Makassar, waarna er een vriendschap ontstond met Willem en Maria Hofker.  In 1956 portretteerde hij Elena nog een aantal maal waarna zij  Hofker in de winter van 1962 weer tegenkomt terwijl hij aan de grachten in Amsterdam zit te werken. Het hierboven getoonde portret van Elena uit 1966 (toen ze 21 jaar oud was),  bevindt zich vandaag de dag in het Italiaanse museum Museo d’Arte Moderna e Contemporanea in Anticoli Corrado, waar hij deel uitmaakt van de vaste collectie. 


Ina

Ina, overbuurmeisje van Hofker  aan de Zomerdijkstraat te Amsterdam, speelde dagelijks buiten als zij  Hofker op de fiets zag vertrekken met schildersezel en tekengerei achterop. Hij zwaaide dan altijd en zei: “ik ga de stad weer in”! Op een dag, toen ze met longontsteking  thuis voor het raam naar buiten zat te kijken en niet naar buiten mocht kreeg ze een kaartje van hem, waarin hij haar beterschap wenste en vroeg eens langs te komen om te poseren. De portretten van Ina zijn gemaakt in 1960 (ze was toen 16 jaar). Haar portret dat in de  Parijse tekening uit 1966 is gebruikt, is het eerste portret dat Hofker van haar maakte en bevindt zich nu in het archief van het Rijksmuseum te Amsterdam.

Seline Hofker, november 2015


Meer informatie over deze veiling:
René de Visser
Zeeuws Veilinghuis
Herengracht 74
4331 PX  Middelburg
0031 (0)118-650680