Skip to main content
Geen categorie

M.C. Escher (1898-1972)

By 24 november 2015No Comments

Bijna iedereen kent deze kunstenaar wel. Iemand vertelde me dat hij bij Google in de top 10 van meest gezochte kunstenaars staat. Ik kon het zo snel niet vinden, maar ik kan me voorstellen dat dat hoger is dan bijvoorbeeld Rembrandt!  Zelf kwam ik er voor het eerst mee in aanraking toen ik een jaar of 12 was. In het wiskundelokaal hingen toen diverse reproducties. Bij wiskundigen is Escher vaak populair, omdat veel werk raakvlakken heeft met hun vak.

Escher vond op school tekenles altijd het leukst. Later zei hij hierover: ‘Ondanks dat was ik niet uitzonderlijk goed. Ik meen dat ik op mijn eindexamen een zeven heb gehad’. In 1919 ging Escher naar de School voor Bouwkunde en Sierende Kunsten in Haarlem. Zijn ouders wilden graag dat hij architect zou worden. Het liep echter anders. Zijn leraar, de beroemde graficus Samuel Jesserun de Mesquita, vroeg hem of hij niet liever graficus wilde worden. Hij had zijn werk gezien en vond het veelbelovend. Escher vertelde later: ‘De architectuur heeft me nooit wat gezegd en mijn vader heeft toen schoorvoetend gezegd: Nou ja, dat moet dan’. Nadat Escher getrouwd was woonde hij 11 jaar in Italië en reisde veel.

Wat velen niet weten, is dat origineel werk een flinke waarde kan hebben, ondanks dat het op papier in oplages gemaakt is. Het hier getoonde werk (oorspronkelijk in bezit van een oogarts) wordt op 9 december geveild. In dit geval geen wiskundige trucs of onmogelijke perspectieven. Wel is het een uiterst zeldzaam werk uitgevoerd als mezzotint (een bepaalde grafische techniek die rond 1650 is uitgevonden).

De laatste jaren veilden we veel werk van Escher. Over het algemeen met opbrengsten ergens tussen € 4000 en € 10.000, maar bijzonder zeldzame exemplaren in goede kwaltiteit kunnen soms ook richting € 20.000 of meer gaan. De markt voor Escher is duidelijk internationaal.

Dat het werk populair is bewijst ook de volgende anekdote. Op een veiling in 2012 hadden we de litho ‘Drie werelden’ (een nog vrij veel voorkomende voorstelling). De eigenaar wilde hem weggooien, omdat hij vol schimmelvlekken zat en er ook nog een deel ontbrak. Tijdens de kijkdagen sprak zelfs iemand me aan met de opmerking dat we dit toch niet hadden moeten aanbieden. Toen ik hem vertelde dat er toch veel belangstelling voor was, reageerde hij verbaasd en beloofde me een fles wijn als het een leuke prijs zou opbrengen. Het werd afgehamerd voor € 1200! De fles wijn meen ik overigens nooit te hebben gehad.

Denkt u een origineel werk van Escher te hebben? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen beoordelen of origineel is en wat het eventueel op zou kunnen brengen.

Meer informatie:
René de Visser
Zeeuws Veilinghuis
Herengracht 74
4331 PX  Middelburg
0031 (0)118-650680