Skip to main content
Geen categorie

Louvre en Musée d’Orsay

By 31 december 2012No Comments

Tijdens mijn laatste bezoek aan Parijs had ik het voornemen de volgende musea (weer) te bezoeken: Louvre, Musée d’Orsay, Musée Guimet en Centre Pompidou. 

Van de laatste is het niet gekomen. De wachtrijen waren zo enorm dat ik er vanaf zag. Met wachtrijen moet in drukke periodes zeker rekening worden gehouden. Wachten kan wat verkort worden door vooraf al kaartjes of museumpassen te kopen (bijv. bij het Office du Tourisme), maar ook dan is de kans groot in een (wel kortere) rij te belanden. Het Office du Tourisme verkoopt overigens geen kaartjes voor Centre Pompidou. In de meeste musea kan men tot 25 jaar gratis naar binnen. Neem in dat geval voor de zekerheid wel een identiteitsbewijs mee.

Louvre

Avondopening Louvre – 28 dec 2012

Het Louvre is het grootste museum ter wereld. Ter info wat cijfers:

  • 60 000 m² tentoonstellingsruimte.
  • In totaal is het Louvre 160 106 m² groot.
  • Geopend in 1793.
  • 300 000 verschillende werken waarvan 35 000 tentoongesteld.
  • Bijna 10 miljoen bezoekers per jaar!
  • Er werken in het Louvre ruim 1800 mensen.

Wachten bij het Louvre is over het algemeen wel te doen. Ook als het druk is sta je vaak binnen 15 minuten binnen is mijn ervaring. Woensdag en vrijdag is het open tot 21.45 uur, dinsdag is het gesloten.

 Het museum bevat een grote verscheidenheid aan kunstvoorwerpen van de oudheid tot de 19e eeuw. De collectie is gegroepeerd naar herkomst. Zo zijn er zalen met Romeinse kunst, Egyptische kunst, Griekse kunst en Oriëntaalse kunst. Een groot deel van de collectie bestaat uit Europese schilderijen en beeldhouwwerken. Verder is er ook een afdeling met Objets d’Art, waar allerlei voorwerpen worden tentoongesteld zoals klokken, meubels, porselein, wandtapijten, enz. Enkele van de beroemdste kunstwerken in het museum zijn de Venus van Milo, de Nike van Samothrake, de Stervende Slaaf van Michelangelo en natuurlijk Leonardo da Vinci’s Mona Lisa.

Musée d’Orsay

Dit museum (gevestigd in een voormalig station) heeft een vermaarde collectie schilderijen en sculpturen en bestrijkt met name de periode 1850 tot 1915. Vooral beroemd is het om zijn impressionistische schilderijen. Sla een willekeurig boek over de Impressionisten open en u zult zien dat veel van de topwerken in dit museum worden getoond. Een must dus voor de liefhebber van dit genre! Het museum ligt overigens tegenover het Louvre, aan de andere kant van de Seine.

Een Nederlandse Monet! Gemaakt in 1886 – 65.5 x 81.5 cm.


Musée d’Orsay – nog enkele wachtenden voor u…

Donderdags is het museum geopend tot 21.45 uur. Maandags is het gesloten.

Voor eventuele praktische tips (ik geef ze graag):

René de Visser
Zeeuws Veilinghuis