Skip to main content
Geen categorie

Lee Man Fong, veiling juni 2017

By 2 februari 2017No Comments
Lee Man Fong (1913-1988)

Met enige trots kunnen we melden dat onze veiling met Indonesische schilderijen weer belangrijke werken van Lee Man Fong bevat.

Met het werk van Lee Man Fong heb ik in de loop der jaren een bijzondere relatie opgebouwd. Zoals u misschien weet heeft het Zeeuws Veilinghuis een reputatie op het gebied van schilderijen uit voormalig Nederlands Indië (Indonesië). 

Lee Man Fong is de kunstenaar waar het allemaal mee begon. Tien jaar geleden kwam er bij ons een bijzonder fraai werk binnen, maar we wisten niet direct wie de kunstenaar was. Het bleek na onderzoek Lee Man Fong te zijn. Dat we het niet zo snel zagen, is overigens niet zo vreemd bij deze kunstenaar. Als je er niet veel gezien hebt, blijft zijn werk moeilijk te doorgronden. Zo werkte hij in verschillende stijlen en hanteerde hij eveneens verschillende signaturen gedurende zijn loopbaan. Ook het taxeren van zijn werk is een vak apart. Nagenoeg identieke voorstellingen kunnen in waarde toch veel verschillen. Hieronder een voorbeeld. Links: € 110.000, rechts: € 34.000 (hamerprijzen). Lang niet iedereen zal dit goed inschatten.Alleen als je je er jaren in verdiept, ga je er als taxateur grip op krijgen bij Lee Man Fong.

Het eerste schilderij dat we van hem veilden werd afgehamerd op maar liefst € 100.000! 
Deze opbrengst heeft er voor gezorgd dat we daarna veel Indische schilderijen (ook van Lee Man Fong) mochten veilen. 

Persoonlijk vind ik de invloeden uit Indonesië, China en Europa heel interessant. Tevens hebben we al diverse keren meegemaakt dat de eigenaren (vaak erfgenamen) totaal niet op de hoogte zijn van wie de kunstenaar is. Ook dat maakt het vinden van zijn schilderijen tot een avontuur.

De schilderijen die in juni geveild worden hebben de volgende richtprijzen:
– links: € 80.000 – 120.000
– rechts: € 20.000 – 30.000 (karpers)
Heeft u een schilderij van deze kunstenaar en overweegt u het te verkopen? 
Neem dan contact met ons op. We kennen alle verzamelaars wereldwijd.

Met vriendelijke groet,


René de Visser


Zeeuws Veilinghuis
Herengracht 74
4331 PX  Middelburg
0031 (0)118-650680
www.zeeuwsveilinghuis.nl
info@zeeuwsveilinghuis.nl