Skip to main content
Geen categorie

Lee Man Fong (1913-1988)

In het verleden hebben we diverse schilderijen van Lee Man Fong (de paleisschilder van Soekarno) geveild. Vaak was de oorspronkelijke eigenaar iemand die een belangrijke functie bekleedde in voormalig Nederlands Indië. Ook komt het voor dat het werk niet in Indië was gekocht, maar in Nederland, toen de kunstenaar hier verbleef. Zelf heb ik het vermoeden dat er zich in Nederland nog een aanzienlijk aantal werken moeten bevinden.

Iedere keer als er weer een veiling is met kunst uit voormalig Nederlands Indië wordt weer de vraag gesteld of er ook een werk van Lee Man Fong (soms ook Lee Man Fung genoemd) bij zit. Vandaar deze oproep: heeft u ook een schilderij van hem en overweegt u het te verkopen? Neem dan contact met ons op! We kennen de belangrijkste verzamelaars, wereldwijd.

Hieronder worden enkele werken getoond welke we in het verleden hebben geveild, waaronder topwerken die meer dan € 100.000 opbrachten.

In 1916 verhuisde Lee Man Fong’s familie van Canton naar Singapore. Hier ging hij voor het eerst studeren als schilder. In 1932 verhuisde hij naar Jakarta waar hij een reclamebureau begon en werkte als commercieel kunstenaar. Opvallend is dat hij twee stijlen hanteerde: een impressionistische (zoals het werk hieronder) en een meer moderne Chinese stijl, waarvan het bovenstaande schilderij een goed voorbeeld is.

In 1941 bezocht hij Bali en schilderde daar een korte tijd. In hetzelfde jaar exposeerde hij op een solo tentoonstelling in Jakarta.

In 1947 kreeg hij de zgn. Malino beurs van de Nederlandse gouverneur-generaal om in Nederland te studeren. Hij verbleef in Nederland tot 1952, reisde veel en hield een aantal solo exposities in die periode.
Lee Man Fong ‘Oud Batavia’
In 1955 stichtte hij de Yin Hua artists’ Association, waarvan hij voorzitter werd. Hij werd de paleisschilder voor de Indonesische president Soekarno in 1961. Van de kunstcollectie van Soekarno stelde hij een vijfdelig boek samen. Wereldwijd is er nog altijd vraag naar deze boeken en uiteraard hebben wij ze ook in onze bibliotheek.

Meer informatie over onze veilingen van schilderijen uit Voormalig Nederlands Indië:

René de Visser

Zeeuws Veilinghuis
Herengracht 74
4331 PX  Middelburg
Tel. +31(0) 118-650680
info@zeeuwsveilinghuis.nl
www.zeeuwsveilinghuis.nl