Skip to main content
Geen categorie

De inboedel van de professor

By 26 februari 2011No Comments

De inboedel van de professor

Gepubliceerd in VIVACE – 2010

In april kregen we een opmerkelijk verzoek. Of we naar een grachtenpand in Amsterdam wilden komen om daar het een en ander te bespreken. Waar het precies over ging zou daar wel duidelijk worden. Na enige tijd arriveerden we met z’n tweeen op de betreffende gracht.
We werden ontvangen door een executeur testamentair welke ons kort vertelde wat er speelde en ons rondleidde door het pand. De kwestie was als volgt. Het pand was eigendom van een professor welke onlangs overleden was. Hij had geen kinderen en alles moest verkocht worden ten bate van een stichting. Nu was deze inboedel niet bepaald een normale. Bij binnenkomst bekroop me iets van het gevoel wat Howard Carter (de ontdekker van het graf van Toetanchamon) moet hebben gehad: er waren zich diverse originele Egyptische en Romeinse stukken.

Nu gaan er bij dat soort zaken altijd allerlei alarmbellen bij ons rinkelen, zoals: is het niet vals, is het verkopen van deze stukken wel legaal, etc. Dit bleek na controle echter geheel in orde. En net als bij het overige antiek van deze inboedel had de professor alles uitgebreid gedocumenteerd, waaronder onder andere met expertise rapporten van het Rijksmuseum voor Oudheden (RMO) te Leiden.
De executeur vertelde dat hij ons bedrijf lang had gevolgd en zei dat wij de opdracht kregen om het te veilen. Nu veilen we stukken uit heel Nederland en België en ook regelmatig uit Amsterdam, maar dat we deze grote opdracht kregen uit een stad waar nog zeker vijf andere veilinghuizen zijn, dat was toch wel bijzonder.

Aangezien het huis was verkocht en het daarom snel leeg moest hebben we snel actie ondernomen. Ik ben met slaapzak naar Amsterdam gereden en heb tussen de mummiemaskers overnacht. De volgende dag kwamen de verhuizers al vroeg (heel de gracht werd afgezet) en daarna is het geveild. Door de omvang van de operatie hebben we de veilingdatum wel een week moeten verzetten, maar het was de moeite waard.

Op de kijkdagen had ik een bijzondere ontmoeting. Een jongen van een jaar of twaalf vermoed ik, kwam met zijn vader naar me toe en toonde veel belangstelling voor een bepaald mummiemasker. De jongen stelde een aantal gerichte vragen en ik moet zeggen dat hij wist waar hij het over had. Toen ik aangaf nog zo’n 10 pagina’s aan onderzoeksdocumentatie te hebben reageerde hij enthousiast en heeft de kopies meegenomen naar huis. Uiteindelijk bleken zij ook de hoogste bieders te zijn. Het deed me goed dat het masker ondanks het biedgeweld in Zeeland is gebleven.
Meer informatie:

Zeeuws Veilinghuis
Herengracht 74
4331 PX  Middelburg
Tel. +31(0) 118-650680, fax. +31(0) 118-650682.
www.zeeuwsveilinghuis.nl