Skip to main content
Geen categorie

Booming Asia

Booming Asia – Veiling Chinees porselein en schilderijen Indonesië – Zeeuws Veilinghuis – Middelburg NL.
Gepubliceerd in VIVACE – maart 2011
Als het over kunst en antiek gaat, is Azië booming business. Al eerder schreef ik over de grote interesse voor goede Indische schilderijen en over het feit dat Chinezen vaak Chinees porselein bij ons kopen. Ook de laatste veiling bleek de koopkracht uit Azië weer duidelijk. 
 
Wist u overigens dat Middelburg al vroeg een belangrijke rol speelde bij Chinees porselein?
Porselein was iets wat men in het Europa van rond 1600 niet kende. Het geheim bleek later zogenaamde koalienaarde te zijn, maar daar kwam men veel later achter. Toen de Portugezen als eersten het gingen importeren, bleek er een grote markt voor. Nadat de Nederlanders een aantal Portugese schepen veroverden werd in 1602 in Middelburg de eerste veiling van Chinees porselein in Nederland gehouden. Dit was de start van een bloeiende porseleinhandel. Ook de VOC ging het importeren en over de verdere geschiedenis zijn nog prachtige verhalen te vertellen.
Maar nu. Feit is dat veel van dit erfgoed niet voor Nederland behouden blijft. De Chinezen bieden voor de topstukken gewoon meer. Dit is ons al enige jaren bekend en veel kunnen we er niet aan doen. Is dat erg? Eigenlijk niet. Als u eens in een depot van een gemiddeld museum kijkt, dan zult u verbaasd zijn wat nooit aan het publiek getoond wordt. De laatste tijd gebeuren er echter dingen die ons toch echt verbazen. De laatste veiling is bijvoorbeeld nagenoeg al ons bloedkoraal van de Zeeuwse streekdracht niet verkocht aan Zeeuwen, maar… aan Chinezen! Mij is nog niet duidelijk waarom. Als ik er naar vraag, dan volgt vaak een vaag antwoord. Was dit al vreemd (voor een Zeeuw dan), deze ochtend gebeurde er weer wat: een Chinees had interesse in een Hollands staand horloge van drie meter hoog uit de 18e eeuw. Ook nog nooit meegemaakt.
In eerdere uitgaven heeft u al kunnen lezen dat schilderijen uit voormalig Nederlands Indië ook een specialiteit van ons zijn. Ook op dit gebied never a dull moment. In mei veilen we onder andere enkele belangrijke werken van Auke Sonnega (1910-1963), een Fries welke uiteindelijk op Bali kwam te werken. Als 1% van de Nederlandse bevolking die naam wat zegt, dan lijkt me dat al veel, maar de liefhebbers zijn er niet minder enthousiast om. Op dit moment van schrijven heb ik het nog niet in Azië gepromoot en toch vliegen de emails verzonden van Blackberries me al om de oren. We worden duidelijk in de gaten gehouden. Ik verwacht dan ook een spektakel die veiling.
De markt veranderd duidelijk. De tijd van koperen ketels en tinnen kannen is voorbij. Ook het vinden van de juiste klanten gaat de laatste jaren anders. Als je als serieuze antiquair of veilinghouder denkt dat je aan regionale klanten genoeg hebt, dan kan je het wel vergeten. Ook met alleen Nederland en België red je het niet. In ieder geval: onze blik gaat steeds meer naar het oosten!
Meer informatie:

René de Visser

Zeeuws Veilinghuis
Herengracht 74
4331 PX  Middelburg
Tel. +31(0) 118-650680, fax. +31(0) 118-650682.
www.zeeuwsveilinghuis.nl