Skip to main content
Geen categorie

Chinatown aan de gracht

By 20 november 2012No Comments

Wordt gepubliceerd in VIVACE, dec. 2012.

11 en 12 december gaat het weer gebeuren. Auke Sonnega, Keizer Kangxi, Escher, Rembrandt, Toorop, de sultan van Djokjakarta en vele anderen komen dan samen op de Herengracht 74 te Middelburg. Komend vanuit onder meer Brussel, Amsterdam en Stockholm. Het leuke is: u kunt er bij zijn! De deuren van het museum waar alles te koop is (het Zeeuws Veilinghuis) zijn voor bezichtiging al geopend op de donderdag, vrijdag, zaterdag en maandag voorafgaand aan de veiling.

Onze internationale veilingen zijn de laatste jaren uitgegroeid tot een belevenis van formaat. Deze keer geen stukken die ver boven € 100.000 zullen eindigen (naar verwachting althans), maar wel een hoog, constant niveau op alle fronten.

Reimond Kimpe (1885-1970)

In een groot deel van het veilinghuis zult u zich in Chinatown wanen. Doordat er in Azië steeds meer rijken komen, blijft de vraag naar goede kwaliteit bestaan. Door de resultaten van onze laatste veilingen werd er zoveel Aziatica (vooral Chinees porselein) ingebracht, dat het maar net op één dag te veilen is! Op dinsdag 11 december starten we direct met een marathonzitting. Vanaf 10.30 uur veilen we dan non-stop 525 kavels. We willen graag rond 17.00 uur klaar zijn, omdat onze Chinese bieders anders door het tijdsverschil tot laat in de nacht moeten opblijven. Omdat we zonder pauze doorgaan, zullen we zorgen dat de catering hier op voorbereid is. Een dag later veilen we ook weer werk van bekende kunstenaars uit voormalig Nederlands Indië.

Mocht u niet geïnteresseerd zijn Aziatische kunst, geen nood: we veilen ook nog meer dan 600 kavels kunst en antiek dat voornamelijk Europees is.

Bij de Zeeuwse schilderijen springt deze keer het werk van Reimond Kimpe er uit. Over smaak valt niet te twisten, maar onze taxateur Jeroen de Kuyper vindt het de mooiste Kimpe die hij ooit gezien heeft. En dat zegt wel wat, want hij heeft er in zijn leven zo’n 300 gezien. Zelfs het grote werk dat we ooit aan het Scheringa Museum verkochten acht hij van mindere kwaliteit. Het schilderij zal ingezet worden op € 9000,-.

Bijzonder is ook dat we vijf tekeningen van Jan Toorop veilen. Ieder jaar zien we tientallen reproducties van zijn werk, maar echte tekeningen zijn toch zeldzaam. Hij werkte jarenlang in Domburg en is één van Nederlands belangrijkste kunstenaars uit zijn tijd. Hij kreeg bijvoorbeeld een staatsbegrafenis. Als u me vraagt welke kunstenaar dat nog meer kreeg, dan moet ik toch even denken.

Wat ook niet vaak aangeboden wordt is een werkelijk museale trein van Märklin uit 1932. In bijna nieuwstaat en met vele accessoires! Daarnaast zilver, sculpturen, juwelen, horloges, Art-Deco, meubelen, klokken en nog veel meer. Komt dat zien, u bent van harte welkom op de kijkdagen en veilingen!

Kijkdagen: 6, 7, 8 en 10 december, vanaf 10.00 uur. Meer informatie: www.zeeuwsveilinghuis.nl – Agenda.