Skip to main content
Geen categorie

Taxatiedag Roosendaal – Zaterdag 2 februari 2013

By 24 januari 2013No Comments

Tekst: Museum Tongerlohuys

Dat schilderij, geërfd van opa. Die diamanten ketting, gekregen van een oudtante. Of dat bijzondere beeldje, gevonden op een Parijse rommelmarkt. Altijd benieuwd geweest naar de maker en de waarde ervan? Op zaterdag 2 februari kunt u dit soort voorwerpen in Museum Tongerlohuys laten taxeren. Een team van vier taxateurs van het Zeeuws Veilinghuis voert de taxaties uit.

Het Zeeuws Veilinghuis is vaker te gast op dit soort taxatiedagen. In het verleden heeft het allerlei soorten voorwerpen onder ogen gehad. Van volstrekt waardeloos tot unieke vondsten. “Zoals die keer dat iemand twee aquarellen van Piet van der Hem meenam. Die lagen bij het vuilnis. De onweerbeestjes zaten er nog in! Uiteindelijk hebben ze toch zo’n 16.000 euro opgeleverd”, vertelt directeur René de Visser. “Of een werk van Leo Gestel, dat maar liefst 70.000 euro opbracht. Dat is het leuke van taxatiedagen, je weet het nooit. Er kan altijd iets opduiken. De antiekmarkt is de laatste jaren wel veranderd. Ging het vroeger vooral om koper en tin, tegenwoordig is Chinees porselein heel populair. Maar we kunnen ook adviseren, bijvoorbeeld of een restauratie wel of niet de moeite waard is.”


Het Veilinghuis komt met vier taxateurs naar Roosendaal. Zo is er een allround taxateur, die gespecialiseerd is in kunst en antiek: schilderijen, zilver en Chinees porselein. Een ander weet alles van sieraden, diamanten en zilver, terwijl een derde taxateur over Europees keramiek gaat. René de Visser taxeert zelf Zeeuwse schilderijen en schilderijen uit het voormalig Nederlands-Indië.

Wilt u voorwerpen na het taxeren laten veilen, dan kunt ze meteen achterlaten. Wie niet in de gelegenheid is om zelf naar de taxatiedag te komen, kan een afspraak maken bij het Zeeuws Veilinghuis in Middelburg via de website: www.zeeuwsveilinghuis.nl.

De taxatiedag vindt plaats tussen 11.00 en 16.00 uur in Museum Tongerlohuys, Molenstraat 2 te Roosendaal. De entree bedraagt 3 euro per persoon.

Foto: Leuk, zo’n schilderijtje aan de muur. Maar is het ook nog wat waard? Collectie Mastboom-Brosens.

Meer informatie over het museum: www.tongerlohuys.nl.

Naschrift:

Geen bijzondere vondsten gedaan deze dag. Wel veel belangstelling en een goede sfeer!
Hier kunt u een verslag van 12 minuten bekijken: