Skip to main content
Geen categorie

Reimond Kimpe, Marktdag te Middelburg 1934

Het Zeeuws Veilinghuis heeft al veel schilderijen van Reimond Kimpe geveild. Ook de veiling van 13 en 14 december 2011 bevat weer een aantal werken. Kimpe (1885 – 1970) was een Vlaming die lange tijd in Middelburg heeft gewoond en gewerkt. Zijn huis stond net als ons veilinghuis aan de Herengracht (enkele huizen verder).

Het onderstaande schilderij is zo bijzonder in zijn oeuvre, dat ik daar nader op in wil gaan.

R. Kimpe, olieverf op doek, 60 x 66 cm.

Zoals u ziet stelt het een marktdag voor te Middelburg. Het schilderij is gedateerd 1934. Rechts van het stadhuis is nog het torentje van de Rooms Katholieke kerk te zien, welke na het bombardement van 1940 niet meer herbouwd werd.

Nu zijn er een aantal opmerkelijke zaken. Allereerst de vlag rechts naast het stadhuis.  Was het een feestdag?Zelf denk ik niet dat er op bijvoorbeeld koninginnedag zo’n grote markt werd gehouden en ook lijkt me één vlag dan wat weinig. Denkt u te weten waarom op deze dag de vlag uithing? We horen het graag!

Leuke details zijn bijvoorbeeld de zigeunermuzikanten,  de politieman met handen op de rug (linkerhoek onder) en de fietsende vrouw in klederdracht.

Onze taxateur Jeroen de Kuyper gaf aan dat hij van de 200 tot 300 werken die hij van Kimpe heeft gezien nog nooit een werk zag waarop een auto of een vliegtuig was afgebeeld. Zoveel auto’s waren er toen overigens nog niet in Middelburg. Mogelijk is nog te achterhalen van wie deze groene auto is.

Beroemd zijn de twee schilderijen van hem die het stadhuis te Middelburg na het bombardement van 1940 afbeelden. Het ene bevindt zich in de collectie van het Rijksmuseum te Amsterdam, het andere hangt in het stadhuis zelf.

R. Kimpe, collectie Rijksmuseum Amsterdam
R. Kimpe, collectie Stadhuis Middelburg

Voor zover wij weten is het schilderij dat in december geveild wordt het enige schilderij van Kimpe welke het stadhuis zo in volle glorie toont. Al met al een absoluut topstuk in onze ogen! Richtprijs: € 8.000 – 10.000. Wat hij uiteindelijk opbrengt kunt u op 15 december vinden op onze website. 

Heeft u ook een schilderij van Reimond Kimpe of een andere Zeeuwse kunstenaar en overweegt u het te laten veilen? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie over deze veiling:

René de Visser


Zeeuws Veilinghuis
Herengracht 74
4331 PX  Middelburg
Tel. +31(0) 118-650680, fax. +31(0) 118-650682.
www.zeeuwsveilinghuis.nl