Skip to main content
Geen categorie

Preview veiling Indonesische schilderijen veiling 4-5 juni

By 25 februari 2014No Comments

Onze volgende veiling van schilderijen uit voormalig Nederlands Indië bevat weer een aantal topstukken. Het duurt nog enkele maanden voordat de veiling wordt gehouden, maar deze werken wil ik u niet onthouden. Wederom zijn het werken die niet in een museum zouden misstaan.


Het eerste schilderij waar ik bij stil wil staan is gemaakt door I. Made Sukada. Hij werd sterk beïnvloed door Rudolf Bonnet. Werk van hem bevindt zich o.a. in het Tropenmuseum te Amsterdam.

I. Made Sukada (1945-1982), ‘Gamelan orkest met rebab speler‘, gesigneerd en gedateerd Padangtegal Ubud,  Bali ’75, doek, afm. 89 x 60 cm.

De middelste man op het schilderij bespeelt een rebab. Op de website www.gamelanhuis.nl wordt de samenstelling van een gamelanorkest nader besproken. Over de rebab wordt dit verteld (citaat):

De rebab is een 2-snarig instrument met een bijna hartvormige klankkast wat met een vel bespannen is. De koperen snaren worden in de noten 6 en 2 gestemd voor zowel slendro als pelog (toonschalen). De rebab wordt uiteraard met een strijkstok als viool bespeeld. Dit instrument wordt als bijzonder mooi beschouwd en heeft een prominente rol in het aangeven van de te nemen beslissingen. De rebab (mits goed bespeeld) ‘zingt’ continu en doet daarbij denken aan een mooie vrouwenstem. Dit instrument wordt vanwege haar belangrijkheid veelal alleen bespeeld door de betere musici.


Naast dit schilderij zijn nu al belangrijke werken van Willem Gerard Hofker ingebracht:
Momenteel hangt dit grote staatsieportret (120×80 cm) nog op de tentoonstelling
‘Willem Hofker’ in het Teylers Museum te Haarlem. Tot 9 maart is het daar nog te bezichtigen.

Hieronder kunt u een fragment uit het NOS journaal zien dat ingaat op de recente ontdekking van dit portret. 

Naast de hierboven genoemde werken is er ook al een grote diversiteit van andere kunstenaars aanwezig, waaronder Gerard Pieter Adolfs, Auke Sonnega en Frits Lucien Ohl.


Inbrengen voor deze veiling is nog mogelijk tot eind april. In verband met onderzoek en promotie ontvangen we te veilen stukken liefst zo vroeg mogelijk. 

Meer informatie over deze veiling:

René de Visser
Zeeuws Veilinghuis
Herengracht 74
4331 PX  Middelburg
0031 (0)118-650680