Skip to main content
Geen categorie

Collectie prof. dr. Ernst de Vries

De Aziatica veiling van maart 2016 bevat diverse stukken uit de collectie van China kenner en curiosaverzamelaar prof. dr. Ernst de Vries.

Hij werd in 1883 in Amsterdam geboren als tweede zoon van prof. Hugo de Vries. Na de Eerste Wereldoorlog werd hij (toen hij lector in Leiden was) aangezocht door de Rockefeller Foundation om een leerstoel in geestesziekten op te richten aan de Peking Union Medical College University in Peking, China. In Peking verbleef hij tot 1932. De Vries was erg reislustig en verzamelde naast Chinese kunst ook medische curiosa. Later werkte hij o.a. in Soerabaya en Bandung. De meeste medische curiosa zijn beland in de archieven van Museum Naturalis te Leiden.

Bijzonder is de hieronder getoonde scroll, toegeschreven aan Jiang Tingxi (1669-1732). Afm. afb. 494 x 53 cm. Jiang Tingxi, aanspreektitel Yangsun, was een Chinese schilder en uitgever van de encyclopedie Gujin Tushu Jicheng. Hij was keizerlijk hofschilder en calligrafist aan het hof van de Qing keizers Kangxi en Yongzheng en gespecialiseerd in het schilderen van vogels en bloemen.