Skip to main content
Geen categorie

Aziaticaveiling december 2012

By 4 september 2012No Comments
Enkele stukken van onze Aziatica-veiling van december 2012. Klik op de foto voor meer details.


In december organiseren we weer een Internationale kunst- en antiekveiling. De collectie Aziatica (waaronder veel Chinees porselein) die we gaan veilen is dusdanig groot, dat we tevens kunnen spreken van een aparte Aziatica-veiling. De laatste jaren zijn we ons steeds meer op dit gebied gaan specialiseren. Dit uit zich ook in de al eerder genoemde samenwerking met het Zeeuws Museum. 

In 1602 vond de eerste veiling van Chinees porselein in Nederland plaats in Middelburg. Inmiddels is het een traditie geworden en houden we twee keer per jaar Aziatica-veilingen. Chinees porselein is in ons land eeuwenlang een geliefd verzamelgebied geweest. Het betrof bijna altijd zogenaamd exportporselein, dat door de Chinezen voor de Europese markt werd gemaakt en door de VOC was vervoerd. We hebben het dan over de 17e en 18e eeuw. Porselein dat later werd geproduceerd werd hier doorgaans als kitsch gezien. Ook in onze klantenkring zijn nog veel verzamelaars te vinden (vaak al op hoge leeftijd) die nooit porselein uit de 19e eeuw of het begin van de 20e eeuw zullen kopen. Opvallend is ook dat één van de belangrijkste Nederlandse collecties, die van Willem Bal (momenteel tentoongesteld in het Zeeuws Museum), nauwelijks porselein uit die periode bevat. Ook hij was er niet van gecharmeerd.

Chinezen zien dit echter anders. Bij hen is porselein uit deze periode erg gewild! Wel moet het van hoge kwaliteit zijn. Voorbeelden zijn de hier getoonde stukken. 10 jaar geleden zou het vermoedelijk niet veel hebben opgebracht. Nu zijn het objecten waar de opbrengsten moeilijk van zijn te voorspellen, in ieder geval zijn die veel hoger dan toen.
 In mijn visie moeten dergelijke stukken altijd via een veiling verkocht worden. Alleen dan wordt duidelijk wat de marktwaarde is. Uiteraard moet het veilinghuis dan wel over een groot internationaal klantenbestand beschikken en weten hoe dergelijke zaken gepromoot moeten worden. Tevens moet het ingericht zijn op het kunnen bedienen van veel (internationale) geïnteresseerden en bieders. U kunt zich voorstellen dat iemand uit Hong Kong graag veel extra informatie ontvangt voordat hij flink gaat bieden op iets wat hij zelf niet in zijn handen heeft gehad. Verder moet je als veilinghuis het aankunnen als ineens 50 of misschien wel 100 man op één stuk mee wil bieden terwijl men zelf niet in de veilingzaal aanwezig is.
De laatste jaren zijn we hier erg goed in geworden. Vaak kiezen verkopers hierdoor voor ons, ook omdat we –in tegenstelling tot andere veilinghuizen die ook op dit niveau opereren- deze mensen ook helpen bij het verkopen van kunst en antiek van een lagere prijsklasse (ruwweg tussen € 100 en € 500). Dat wordt dan verkocht op onze veilingen in maart en september.

Dat Chinezen overigens heel anders naar antiek kijken dan Europeanen is iedere keer weer opvallend. Laatst was ik bij een Chinese verzamelaar thuis en hij liet me een kist zien. Erg bijzonder vond hij en hij had er ook veel voor betaald. Ik begreep het niet helemaal en vroeg waarom hij hem nu zo exclusief vond. Hij antwoordde dat het de geur was!
Ook niet lang geleden besprak ik met een expert veilingopbrengsten van zogenaamde Chinese snuffbottles (voor snuiftabak). In december veilen we hiervan een grote collectie. Hij vertelde dat de opbrengsten van jade exemplaren erg moeilijk te voorspellen zijn voor Westerse mensen. ‘Als twee Chinezen er een kleur in zien die niemand anders ziet, dan kan het erg duur worden’. Ook ouderdom wordt door hen soms heel anders geïnterpreteerd. Ondanks verschillen van inzicht die er soms zijn, vind ik het erg positief dat bij hen kwaliteit vaak belangrijker wordt gevonden dan ouderdom.

 Op dit gebied heeft de crisis duidelijk niet toegeslagen. Ik wil u echter wel waarschuwen: dit materiaal wordt momenteel namelijk massaal nagemaakt. We hebben al diverse personen moeten wegsturen die vervalsingen probeerden te verkopen op veilingen. Door dit strikte beleid hebben we nu veel klanten in China die iedere veiling meebieden (hetzij online met webcamverbinding of telefonisch). Het valt me op dat door hen vaak gevraagd wordt wat de herkomst is. Herkomst geeft hen (zeker bij zaken die veel nagemaakt worden) veel houvast. Veel van de hier getoonde stukken zijn afkomstig van een vroegere directeur van Scandinavian Airlines (SAS).

Heeft u nog stukken op dit gebied en overweegt u dit te verkopen? Dan is het nu het moment! Deze veiling zal ook weer veel bieders uit Azië trekken. Mede doordat men live via internet kan bieden, is het aantal bieders dat mee kan doen ongelimiteerd.


Inbrengen voor deze veiling is mogelijk tot eind oktober 2012. In verband met onderzoek en promotie ontvangen we te veilen stukken liefst zo vroeg mogelijk.

Voor taxaties en advies voor veiling kunt u vrijblijvend contact opnemen met:

Jeroen de Kuyper

 
Jeroen de Kuyper bespreekt een topstuk uit de collectie Bal.

Zeeuws Veilinghuis
Herengracht 74
4331 PX  Middelburg
Tel. +31(0) 118-650680