Een duidelijk antwoord op deze vraag was er lange tijd niet. Nu wel. Ton de Jong en Huib Plankeel hebben diepgravend onderzoek verricht en dit in een boek gepubliceerd. Het Zeeuws Veilinghuis heeft als enig sponsor dit project ondersteund.
Coorte’s werk wordt tegenwoordig voor fabelachtige bedragen verkocht. Het is pas de laatste tien, twintig jaar breed bekend geworden en behoort inmiddels tot de canon van de zeventiende-eeuwse schilderkunst. In het vernieuwde Rijksmuseum hangt Coorte in de eregalerij. Over de schilder zelf was voor het onderzoek bijna niets bekend. Alleen dat zijn eerste werk dateert uit 1683 en zijn laatste uit 1705 of 1707. Dat hij waarschijnlijk in de leer is geweest bij Melchior d’Hondecoeter en waarschijnlijk werkzaam was in Middelburg of omgeving. En nog een paar (on)waarschijnlijkheden.
Laurens Bol, herontdekker van Coorte, heeft indertijd uitgebreid onderzoek gedaan in Middelburg en Amsterdam maar hem niet kunnen traceren. Er was eerder nooit onderzoek naar hem verricht, in de naslagwerken van de achttiende en de negentiende eeuw komt hij niet voor. Pas in de twintigste eeuw wordt hij langzaam bekend, met als doorbraak in 2008 de Coorte-tentoonstelling in het Mauritshuis, georganiseerd door conservator en Coorte-kenner Quentin Buvelot.
Na lang onderzoek werd hij dan toch gevonden. 12 maart zullen de resultaten van het onderzoek worden bekendgemaakt en een boek worden gepresenteerd.
Meer informatie:
René de Visser
Zeeuws Veilinghuis
Herengracht 74
4331 PX Middelburg
0031 (0)118-650680