Skip to main content
Blog

De ontdekking van Indische schilderijen in IJsland, Suriname en Spanje

By 25 september 2020No Comments

De ontdekking van Indische schilderijen in IJsland, Suriname en Spanje

Op het gebied van Indische schilderijen is het Zeeuws Veilinghuis al jarenlang van wereldklasse. De laatste tien jaar kan geen enkel ander veilinghuis in Europa een indrukwekkender reeks van resultaten tonen. Hieronder komen drie recente voorbeelden aan de orde.

Niet alleen zijn deze schilderijen bijzonder, ook de plaatsen waar we ze vonden zijn dat, namelijk ver buiten Nederland.

IJsland

De wei naast de boerderij in IJsland waar we het schilderij van Lee Man Fong vonden.

De ‘ontwakende arend’ van Lee Man Fong vonden we in IJsland! De eigenaar had jarenlang geen idee wie de kunstenaar was. Het schilderij is gesigneerd in het Chinees en daarom kon hij het niet lezen. Na meer dan 50 jaar werd echter een aankoopfactuur gevonden. Daar werd de naam Lee Man Fong in Westers schrift geschreven en zodoende werd het hem duidelijk. Omdat we al ca. 40 schilderijen van deze kunstenaar hadden verkocht, werden wij benaderd om het te veilen. We vlogen naar IJsland en het schilderij bleek zich in één van de meest afgelegen delen van dit land te bevinden. Zo afgelegen, dat veel kunsttransporteurs het niet eens wilden ophalen. Na veel avonturen (o.a. nachtelijke ritten door een steeds woester wordend landschap waarbij de zomerzon nooit onderging) werd dit schilderij voor maar liefst € 720.000 afgehamerd. Een wereldrecord voor deze typische langwerpige schilderijen van Lee Man Fong. De laatste vijf jaar (en misschien ook wel langer) is er geen hogere veilinguitslag voor een kunst- of antiekobject in Nederland geweest.

Lee Man Fong (1913-1988)

Suriname

Lee Man Fong (1913-1988)

Niet lang na dit avontuur diende het volgende zich aan: ‘Balinese weefster’ van Lee Man Fong. Deze bleek zich in Suriname te bevinden! Ook hier was de eigenaar zich in eerste instantie niet bewust van de kunstenaar of de waarde. Het werd afgehamerd voor € 210.000.

Spanje

Willem Dooijewaard (1892-1980)

In dezelfde periode werden we benaderd vanuit Spanje. Een Nederlandse familie, welke in het verleden ook regelmatig contact hadden met het Koningshuis, woonde sinds de jaren ’70 in een 17e eeuws klooster. In dit klooster bevond zich een prachtige kunstcollectie. Ons werd gevraagd deze te taxeren, waarna de familie dan zou besluiten wat geveild zou worden. Een van de schilderijen was het hier getoonde schilderij ‘Legong danseres’. Het werd rond 1932 gemaakt door Willem Dooijewaard op Bali. Ook hier weer een verassend hoge opbrengst: € 150.000. Twee van de drie hoogste veilinguitslagen voor deze kunstenaar (wereldwijd) zijn nu bij het Zeeuws Veilinghuis gerealiseerd.

Heeft u ook Indische schilderijen en overweegt u ze te verkopen? Neem dan contact met ons op!

Meer informatie over onze veilingen van Indische en Indonesische schilderijen:
René de Visser
rene@zeeuwsveilinghuis.nl
https://zeeuwsveilinghuis.nl/schilderijen-uit-voormalig-nederlands-indie
Zeeuws Veilinghuis
Middelburg – Amsterdam