Blog

Lee Man Fong – ‘Vroege morgen op de pasar’

By 16 september 2022 No Comments

Al vele jaren zijn we gespecialiseerd in schilderijen uit voormalig Nederlands Indië, het tegenwoordige Indonesië. Met name sinds 2007 zijn we echt een wereldspeler geworden. In deze blog laat ik u één van de mooiste werken zien die we in het verleden verkocht.

Getoond wordt 'Vroege morgen op de pasar'. Het schilderij werd gemaakt door Lee Man Fong, de latere hofschilder van de eerste president van Indonesië, Sukarno. Man Fong maakte dit schilderij rond 1949, vermoedelijk in Nederland. Hij verbleef namelijk tussen 1946 en 1952 in Nederland.

De meeste schilderijen maakte de kunstenaar in de typische, langgerekte vorm van Chinese rolschilderijen. Vaak 100 x 50 cm, maar ook wel 120 x 60 cm. Het meest gekozen onderwerp waren duiven en vissen. Dit schilderij is bijzonder in zijn ouvre. Niet alleen door het onderwerp, maar ook door de maat: 90 x 124 cm. Over het algemeen zijn ‘breedte schilderijen’ van Man Fong kostbaarder dan ‘lengte’ schilderijen.

Veilingopbrengst: boven € 100.000

De laatste jaren hebben we ca. 40 schilderijen van Lee Man Fong verkocht. Meer dan welk ander veilinghuis dan ook in Europa.

Heeft u ook een Indonesische schilderij? Neem dan contact met ons op:

René de Visser

Zeeuws Veilinghuis

rene@zeeuwsveilinghuis.nl

Schilderijen uit voormalig Nederlands Indië