Skip to main content
Blog

Lee Man Fong – Balinese schone met bloem

By 17 januari 2023No Comments
Lee Man Fong – Balinese schone met bloem

Dit schilderij heeft veel voor ons veilinghuis betekend, namelijk de doorbraak op de markt voor schilderijen uit voormalig Nederlands Indië en Indonesië. We veilden het schilderij in maart 2007.
In eerste instantie was ons niet direct duidelijk wie de kunstenaar was. Dit omdat Man Fong doorgaans in het Chinees signeerde en ook een meer Chinese stijl hanteerde. Tot in de jaren '40 werkte hij echter ook wel in de westerse, impressionistische stijl. Dit schilderij is hier een goed voorbeeld van. Hij maakte het in 1941 op Bali.
We verkochten het schilderij destijds voor maar liefst € 100.000 (hamerprijs), voor ons een veilingrecord toen. Zoals gezegd luidde dit schilderij een periode in van vele successen op dit gebied. Bijna ieder jaar werden wel schilderijen van € 100.000 of meer verkocht en soms zelfs voor meer dan € 500.000! De hoogste opbrengst voor Indonesische schilderijen behaalden we in mei 2022: € 1.600.000 voor 'Balische zusjes op het tempelfeest' van Willem Gerard Hofker. Een wereldrecord voor Hofker en tevens bleek het een nationaal veilingrecord te zijn: de hoogste veilinguitslag ooit voor een kunstobject op een Nederlandse veiling. Daarvoor was het record bij Sotheby's in handen geweest (voor een schilderij van Jan Lievens, de vriend van Rembrandt).
Meer informatie over onze veilingen van Indische en Indonesische schilderijen:
René de Visser
Zeeuws Veilinghuisrene@zeeuwsveilinghuis.nlwww.zeeuwsveilinghuis.nl