Nieuwsbrief september 2022

Hieronder vindt u nieuws en beknopte informatie over onze veilingen.

Exclusive Items: 22 november 2022

Deze veiling bevat net als voorheen een eclectisch aanbod van hoge kwaliteit. Hieronder tonen we enkele voorbeelden.

Thomas Jacques Somerscales (1842-1927)

Sommerscales was een Engelse kunstschilder, die vanaf 1864 tot 1915 in Chili woonde. Doordat hij veel schilderijen maakte van Chileense marineschepen en zeeslagen tijdens de Chileense onafhankelijkheidsstrijd, heeft hij in Chili een grote faam gekregen.

Het hier getoonde schilderij toont het Andesgebergte. Het schilderij komt uit dezelfde nalatenschap als het topstuk van Lee Man Fong dat in mei werd afgehamerd voor maar liefst € 480.000. De eigenaar kocht het vermoedelijk tijdens zijn verblijf in Chili.

M.C. Escher (1898-1972)

We veilen weer een mooie selectie werk van M.C. Escher, zoals u wellicht weet een belangrijke specialisatie van ons veilinghuis.

We tonen hier de mezzotint ‘Vlakvulling I’, gemaakt in maart 1951. Escher maakte maar weinig voorstellingen in deze techniek, omdat het drukken zeer moeizaam en tijdrovend is. Het voordeel is dat er dusdanige schakeringen gecreëerd kunnen worden, dat er in sommige gevallen zelfs een soort fotografisch beeld ontstaat.

Deze prent is gedrukt in een oplage van 50. Meer is bijna niet mogelijk, aangezien de koperen plaat bij het drukken van een mezzotint steeds ‘platter’ wordt en reliëf verliest. Het is dus een relatief zeldzame Escher, zeker als we het vergelijken met bijv.  ‘Dag en nacht’ waarvan er wel 650 zijn gedrukt. De laatste keer dat deze voorstelling op een veiling werd verkocht was in 2006.

Dullah (1919-1996)

Dit prachtige werk is geschilderd door Dullah, één van President Sukarno’s hofschilders en tevens curator van de Presidentiële collectie. Andere hofschilders van Sukarno waren Lee Man Fong en Raden Basoeki Abdullah. Dullah was een productief schilder, maar Balinese dansers en danseressen zijn toch vrij schaars in zijn oeuvre.

Dullah had een nauwe band met Sukarno. In een lezing in het Stedelijk Museum Amsterdam (augustus 2018) vertelde Mikke Susanto hierover:

Dullah immediately came to “live under the same roof” with Sukarno for some ten years. While other painters were invited to dine at the palace and discuss artworks, Dullah was tasked with many things by Sukarno, including painting, maintaining art objects, and taking pictures of Sukarno’s daily activities. Dullah became Sukarno’s “shadow”.

Asian Art: 23 november 2022

Deze veiling bevat naast Aziatica zoals Chinees porselein ook Indonesische schilderijen.

Bijzonder is een collectie wierookbranders. Deze kunnen soms verrassende bedragen opbrengen. Zo verkochten we enkele veilingen geleden het hier getoonde exemplaar voor € 75.000!

Ook verwachten we een museale collectie Chine de commande te presenteren.

Veilinghuis Korendijk: 3 - 10 oktober

Deze kunst- en antiekveiling vindt timed-online plaats via onze dependance Veilinghuis Korendijk.

Zoals altijd is er weer voor elk wat wils.

Bijzonder is deze keer een poppencollectie van hoog niveau.

Meer informatie: www.veilinghuiskorendijk.nl.

Boek Rudolf Bonnet

We verwachten het boek nog dit jaar te drukken. Het is meer werk gebleken dan we vooraf gedacht hadden, maar het zal dan ook echt mooi worden! Een aantrekkelijke lay-out, veel nieuwe foto’s en waar in het oude boek over Bonnet veel gebruik werd gemaakt van zwart-wit archieffoto’s, zijn de werken nu in kleur afgebeeld.  Daarnaast is het ook voor een internationaal publiek toegankelijk, aangezien het in het Engels wordt uitgegeven.

Foto: Bonnet met een aap, vermoedelijk bij het ‘Waterpaleis’ te Ubud, Bali. September 1935.

Festival ZLND2050

Zaterdag 24 september vindt voor de tweede keer het duurzaamheidsfestival ZLND2050 plaats op het terrein rond ons veilinghuis. Er is van alles te doen voor jong en oud.

Naast ons pand staat de grote voormalige graansilo van Rothuizen architecten. We kunnen ons voorstellen dat u benieuwd bent hoe het er van binnen uit ziet. Neem dan nu uw kans waar! Er zijn twee rondleidingen op deze dag (ook in ons veilinghuis), de bezichtiging is echt een belevenis! Toegang gratis.

Meer informatie over het festival: https://zlnd2050.nl/