Skip to main content

Nieuwsbrief mei 2021

Hieronder vindt u beknopte informatie over onze komende veilingen.

Veilingen in juni

In juni houden we twee zaalveilingen (dus met veilingmeester en maximaal 30 bezoekers).

Aziatica: 8 en 9 juni, lot 1 – 850

Kunst en Antiek: 10 juni, lot 1001 – 1242

Kijkdagen:

  • Vrijdag 4 juni: 10 – 17 uur
  • Zaterdag 5 juni: 10 – 17 uur
  • Maandag 7 juni: 10 – 17 uur

Voor de kijkdagen hoeft u geen afspraak te maken. Voor het bezoeken van de veilingen dient u minimaal één dag voor de veiling een biednummer aan te vragen.

Museale objecten

Deze veiling bevat diverse stukken die niet in een museum zouden misstaan. Hieronder worden er een aantal uitgelicht.

Vier Chinese plaquettes

Deze vier plaquettes zijn geschilderd door de Chinese kunstenaar Ren Yiping (geboren 1935), welke in China vele prijzen won met zijn werk.

Collectie antieke wapens

Deze collectie bestaat uit ca. 50 wapens. Bijzonder is dit pistool uit de Napoleontische tijd. Met één trekker kan worden geschoten en met een andere kan een lamp ontstoken worden. Een zeldzaam stuk, dat de eigenaar ons presenteerde als een ‘gimmick avant la lettre’!

Collectie sluitgewichten

Het hier getoonde exemplaar is van een grootte die zelden op de markt komt. Het betreft een 17e eeuws Neurenberger sluitgewicht van 32 pond voor Spanje of Zwitserland, Gemaakt door Georg Schüller, ca. 1660.

Het huis is versierd met o.a. jachttaferelen. De beugels op het deksel zijn in de vorm van zeewezens en een paardekop, de sluiting eveneens in de vorm van een paardekop. Het hengsel scharniert tussen twee zeemeerminnen. Diameter 15,5 cm.

Twee uitzonderlijk grote vijzels

Die hier afgebeelde vijzel (H. 30 cm, Diam. 40 cm) heeft als randtekst boven: IOHANNES VAN HALLE HEEFT MIJ GEGOTEN ANNO 1688, en onder: BY MANCKEMENT VAN ‘T GELDT HEEFT PAUWELS NEERINCX MY HERSTELDT. Blijkbaar had Johannes van Halle door gebrek aan geld de vijzel niet kunnen afmaken en heeft Neerincx het later afgemaakt en wilde de laatste dat nog eens onder de neus van Van Halle wrijven.

Collectie eierschaal porselein

Tot de topstukken behoren dit stel vazen van de Koninklijke Plateelbakkerij Rozenburg, beschilderd door de beroemde plateelschilder Samuel Schellink.

M.C. Escher

De sectie schilderijen wordt afgesloten door een fraaie selectie werk van M.C. Escher, één van onze specialiteiten.

Hier afgebeeld is ‘Lichtende zee’ door M.C. Escher. Een echt zeldzame voorstelling, waar internationaal veel belangstelling voor is.

Dunja Hak, oud conservator van Escher in het Paleis schreef hier eens over: ‘Avond aan avond stond Maurits in juli 1933 rond middernacht aan de Scheveningse vloedlijn om het verschijnsel ‘Zeevonk’ te bewonderen, om daarna in zijn atelier te experimenteren met spattechnieken. De bobbelingen en rimpelingen in een golf weet hij zo exact na te bootsen, zijn verwondering vereeuwigd in de litho Lichtende zee.’

Veiling Indonesische schilderijen: uitgesteld

Aangezien er recent een aantal versoepelingen zijn doorgevoerd met betrekking tot internationaal reizen, zou het best eens zo kunnen zijn dat Indonesische klanten ons na de zomer weer kunnen bezoeken. Omdat de veiling hierdoor dan veel soepeler zou verlopen, hebben we, mede in overleg met een aantal Indonesische klanten, besloten de veiling later dit jaar te houden. We gaan nu uit van september.

Deze veiling is overigens weer van hoog niveau. Enige tijd geleden grapten we zelfs wel eens: ‘het probleem is dat we alleen topstukken hebben’. Momenteel is dat ‘probleem’ al voor een groot deel opgelost, maar er kunnen nog altijd schilderijen bij.

Topstukken zijn er van o.a. Lee Man Fong, Affandi, Bonnet, Dooijewaard, Sonnega en enkele belangrijke Balinese kunstenaars die door Bonnet en Spies beïnvloed zijn.

Mogelijk zorgt het hier getoonde werk van Lee Man Fong bij u voor een ‘déjà vu ervaring’. Inderdaad, dit onderwerp schilderde hij veel. Echter: dit is er één uit zijn beste periode. Die komen niet vaak op de markt. Dit werk is in het Chinees gedateerd ‘herfst 1948’.

Timed-online veiling dependance: 5-12 juli

Deze veiling bevat ook stukken uit enkele van de hierboven genoemde collecties. Zo zijn er naast het gebruikelijke aanbod ook wapens, gewichten, microscopen, etc.  Ook wordt er een grote inboedel geveild die al 20 jaar stond opgeslagen (net binnengekomen, zie foto hiernaast). Zoals altijd: voor elk wat wils!