Skip to main content

Nieuwsbrief maart 2022

Veiling zakhorloges

Deze veiling vindt timed-online plaats en loopt af op 5 april.

Geveild wordt een collectie van een verzamelaar uit België en bevat o.a. skelethorloges, kalender- en astronomische horloges, repetitie- en 8-daagse horloges, muziekhorloges en ‘curio horloges’ zoals knoopsgat- en ringhorloges, etc.

Kijkdagen:
Vrijdag 1 april: 10 -17 uur
Zaterdag 2 april: 10-17 uur
Maandag 4 april: 10-17 uur

Klik op de onderstaande links voor de catalogus:

CATALOGUS – ONLINE

CATALOGUS – PDF

Veilingen 17 en 18 mei 2022

Op 17 mei houden we onze veiling van ‘Exclusive Items’. Net als de vorige keer bevat deze veiling een selectief, eclectisch aanbod van hoge kwaliteit, gericht op internationale verzamelaars en musea. Hieronder tonen we, net als in de vorige nieuwsbrief, weer enkele van deze items.

Op 18 mei houden we onze Asian Art veiling, een timed-online veiling die naast Chinees porselein en ander Aziatica ook Indonesische schilderijen bevat.

Exclusieve stukken kunt u nog inbrengen tot uiterlijk 15 april.

Jacob Dirk van Herwerden (1806-1878)

 

Goede Indische schilderijen uit de 19e eeuw komen niet vaak op de markt. Dr. Herman F. C. ten Kate schreef het volgende over dit schilderij:

‘Wat mij van Herwerden’s werk uit eigen aanschouwing bekend is, bepaalt zich slechts tot vijf schilderstukken. Een der beste is de ‘Segara Wedi’ , aan de zuidkust van Java: een mooie stille baai, door bergen omringd. Zowel de terreingesteldheid als de vegetatie komen hier goed tot hun recht, en door de tekening en door de pittige kleur.’

Bron: ‘Schilder-teekenaars in Nederlandsch Oost- en West-Indië en hun beteekenis voor de land- en volkenkunde’, 1913.

 

Deze veiling bevat diverse belangrijke Indische schilderijen, waaronder van Willem Gerard Hofker, Lee Man Fong, Raden Basoeki Abdullah en Gerard Pieter Adolfs.

Floris Arntzenius (1864-1925)

Een prachtig stilleven met een verstilde sfeer. Dat is echter nog niet alles. Voor een aquarel uit die tijd is ook de conditie uitstekend te noemen.

Ook de herkomst is bijzonder, het werk was namelijk in bezit van Henk Cleyndert Azn (1880-1958). Cleyndert was een invloedrijk natuurbeschermer en planoloog. Tevens was hij kunstverzamelaar en bestuurder van zowel Natuurmonumenten als van de Vereniging Rembrandt. We veilen ook een belangrijk schilderij van Lee Man Fong uit zijn collectie.

 

M.C. Escher (1898-1972) - Regelmatige vlakverdeling

In dit boek vertelt Escher over zijn fascinatie voor de regelmatige vlakverdeling en geeft hij ook uitleg hierover. Het verscheen in 1958.

In een brief van 17 mei 1956 schrijft hij aan de secretaris van stichting De Roos, Ir. C.J. (Karel) Asselbergs het volgende over dit toen nog te maken boek:
‘Het zou een hoogst curieuze uitgave kunnen worden; in alle geval iets, (in alle bescheidenheid gezegd), dat geen enkele andere graficus op de hele aardbol, U zou kunnen leveren. ’t Klinkt niet erg bescheiden, maar wat kan ik er aan doen? Zo is het nu eenmaal.

Ieder boek bevat zes afdrukken in zwart-wit en zes afdrukken in rood. Deze laatste zitten los. Het boek heeft een oplage van 175. Al met al een heel bijzonder boek dus!

Maar nu komt het: de versie die nu geveild wordt heeft zes afdrukken in rood die ALLE GESIGNEERD zijn! Een uniek exemplaar! Ook de herkomst is ook bijzonder, namelijk de hierboven genoemde Ir. C.J. Asselbergs.

Richtprijs: € 60.000 – 80.000

VOC en maritiem

De hier getoonde vaas komt uit ‘The Hatcher Junk’ (genoemd naar de berger van dit scheepswrak). De jonk was onderweg van China naar Batavia met porselein voor de VOC. Het verging echter rond 1645 op het Admiraal Stellingwerf rif bij Singapore.

Naast dit porselein bevat de veiling nog enkele maritiem gerelateerde stukken, waaronder een kavel van 47 kop en schotels uit een ander scheepswrak (The Vung Tau Cargo), een zeldzaam kanon (zie hieronder) en een Wedgwood buste van Michiel de Ruyter (vergelijkbaar exemplaar in Rijksmuseum Amsterdam).

Zeldzaam kanon

 

Na een lange reis werd laat in de avond dit kanon bij ons afgeleverd.

Het betreft een kanon gemaakt door Cornelis Ouderogge in 1658 en draagt het wapen van de Admiraliteit van Rotterdam. Het is goed mogelijk dat dit kanon afkomstig is van het vlaggenschip ‘De Eendracht’, welke explodeerde bij de Slag bij Lowestoft in 1665.

Het Maritiem Museum Rotterdam heeft een vergelijkbaar kanon van Ouderogge in de collectie.

Veiling dependance:
aflopend 4 april

Dit is zoals altijd weer een kunst- en antiekveiling met voor elk wat wils.

Geveild worden o.a. ca. 350 kavels uit de hier getoonde inboedel, waaronder fraaie schilderijen.

Daarnaast ca. 275 kavels Aziatica, zoals Chinees porselein, en ook vrij veel Indische stukken zoals Balinese sculpturen, schilderijen, Djokja zilver, etc.

Meer informatie: www.veilinghuiskorendijk.nl