Skip to main content

Nieuwsbrief maart 2021

Hieronder vindt u beknopte informatie over onze veilingen en overige activiteiten.

Timed-online veiling

Van 12 t/m 19 april vindt de timed-online veiling bij onze dependance Veilinghuis Korendijk plaats. Dat deze veilingen populair zijn, wordt o.a. bewezen door het feit dat er de laatste veiling weer ca. 100 bieders meer meededen dan de keer daarvoor! Ook deze keer weer een breed aanbod van kunst en antiek, waaronder veel Aziatica, speeldozen en de hier afgebeelde spaarpotten.

Deadline inbreng voor deze veiling: 19 maart

Internationale veilingen

De komende veilingen van het Zeeuws Veilinghuis worden in juni gehouden. Het veilinghuis is gewoon geopend en ook taxaties aan huis vinden nog steeds plaats. Wel nemen we uiteraard de richtlijnen van het RIVM nauwgezet in acht.

Voor deze veilingen zijn al fraaie stukken ingebracht. Hieronder tonen we er enkele.

Deadline inbreng voor deze veilingen: eind april

Aziatica: 8 juni 2021

Dit wordt weer een grote veiling zoals u van ons gewend bent. De veiling bevat o.a. een aantal collecties, waaronder één uit België.

In eerdere nieuwsbrieven toonden we regelmatig hoge opbrengsten van ‘Chinese taste’ porselein. Dit porselein heeft doorgaans een heel andere decoratie dan het zo bekende blauw witte export porselein dat voor Europeanen gemaakt werd en wordt hier ook veel minder gevonden. Een voorbeeld van ‘Chinese taste’ zijn de hier afgebeelde bordjes, gemaakt in de Kangxi periode.

Kunst- en antiek: 9 juni 2021

Deze veiling bevat een fraaie selectie kunst en antiek die ook voor internationale verzamelaars of musea interessant kan zijn.

We tonen hier enkele stukken uit een collectie die met veel liefde en gevoel voor kwaliteit is samengesteld.

Schilderijen: 9 juni 2021

De komende schilderijenveiling bevat weer diverse werken van M.C. Escher, één van onze specialisaties. We tonen hier ‘M is een Muis’ en ‘E is een Ezel’, welke Escher maakte voor het Grafisch ABC in 1953. Het Grafisch ABC bevatte de 26 letters van het alfabet gemaakt door 20 kunstenaars.

Bijzonder is dat deze twee houtdrukken gesigneerd zijn. De laatste 10 jaar is wereldwijd alleen ‘E is een Ezel’ geveild met signatuur. ‘M is een muis’ is gesigneerd al 30 jaar niet meer op de markt geweest. Uiterst zeldzaam dus!

Indonesische schilderijen: 10 juni 2021

Langzaamaan begint zich voor deze veiling een indrukwekkende ‘line up‘ te vormen. Topstukken zijn er van o.a. Lee Man Fong, Bonnet, Dooijewaard en Affandi. Al deze werken hebben meer dan genoeg kwaliteit voor de cover van de catalogus!
Afgebeeld is het schilderij van Affandi (1907-1990), waar een baby, veilig in de armen van haar vader, zich midden in de chaos van een drukke markt bevindt. Qua stijl en kleurgebruik absoluut een uniek werk in het oevre van deze belangrijke Indonesische kunstenaar.  Affandi zei zelf over zijn schilderijen:
Mijn onderwerpen zijn eerder expressief dan mooi…. Mijn grote wens is dat mensen wat leren van mijn werk.

Boek Rudolf Bonnet

We schatten dat het boek voor ca. 80% klaar is. In de laatste 20% (o.a. de ‘puntjes op de i’) gaat echter nog veel tijd zitten. Zo blijven er interessante zaken en kunstwerken opduiken.

Van het hier getoonde werk (dat ook geveild wordt en een flinke maat heeft) vonden we een afbeelding in de Indische krant ‘De Locomotief’ uit 1930.

Andere zaken die opdoken zijn o.a. niet eerder gepubliceerde kamptekeningen, bouwtekeningen van het Museum Puri Lukisan dat Bonnet ontwierp, door Bonnet geschreven brieven, etc. Tijdens het schrijven van deze nieuwsbrief ontvingen we zelfs uit Italië tot nu toe niet gepubliceerde informatie en foto’s.

Uiteraard moeten we in al deze gevallen afwegen wat we wel of niet gaan opnemen. We verwachten echter het project zeker dit jaar, en vermoedelijk zelfs in de zomer al, af te ronden.