Nieuwsbrief juni 2022

Hieronder vindt u nieuws en beknopte informatie over onze veilingen.

Wereldrecord voor Willem Gerard Hofker!

In 2013 en eind vorig jaar waren we er heel dicht bij, maar nu is het ons dus gelukt. En hoe! Het oude record uit 2012 (€ 650.000, Christie’s) is met bijna een miljoen meer gebroken: € 1.600.000 (hamerprijs)!

Dit is op zich natuurlijk al sensationeel. Het wordt echter nog mooier. Dit is de hoogste veilinguitslag ooit voor kunst op een Nederlandse veiling!
Artprice.com, de wereldleider in kunstmarkt informatie, heeft dit record bevestigd.

Vanaf 2007 was het record in handen van Sotheby’s Amsterdam. Daar werd toen ‘De kaartspelers’ van Jan Lievens (1607-1674) voor € 1.550.000 afgehamerd.

Terugblik veiling Exclusive Items

Niet alleen het feit dat we een wereldrecord voor Hofker behaalden onderstreept dat dit een exceptionele veiling was. Ook de totale omzet van ca. € 3.800.000 maakt dat wel duidelijk. En dat met maar 83 kavels! Vrij uniek voor een veiling in Nederland.

Naast het genoemde werk van Hofker verkochten we ook een schilderij van Lee Man Fong, de ‘hofschilder’ van president Sukarno voor € 480.000. Absoluut één van de hoogste uitslagen voor deze kunstenaar, als we de ca. 15 buitengewoon grote werken (vanaf 180 cm breed) niet meetellen.

We tonen u hier een selectie van de geveilde stukken (hamerprijzen).

M.C. Escher

De markt voor werk van M.C. Escher is nog steeds uitstekend. De laatste veiling behaalden we wederom diverse wereldrecords, zoals voor het hier getoonde ‘Predestinatie’, het boek ‘Regelmatige Vlakverdeling’ (al lag dat voor de hand omdat het om een unieke uitgave met gesigneerde afdrukken ging), en ‘Orde en Chaos’. Bij enkele andere voorstellingen werd het wereldrecord bijna geëvenaard.

Ook de volgende veiling van Exclusive Items zal weer diverse werken van Escher bevatten.

Veilinghuis Korendijk: 27 juni t/m 4 juli

Deze veiling vindt timed-online plaats via onze dependance Veilinghuis Korendijk.

Zoals altijd is er weer voor elk wat wils, met deze keer ook een collectie van meer dan 500 zakhorloges.

Meer informatie: www.veilinghuiskorendijk.nl.

Boek Rudolf Bonnet

Het is al weer enige tijd geleden dat we over het nieuwe boek over Rudolf Bonnet berichten. We verwachten het dit jaar echt af te ronden. We zijn al enige tijd bezig en we merken dat er door velen naar uitgekeken wordt. We krijgen dan ook nogal eens de vraag: ‘waarom duurt het zo lang?’. Een heel begrijpelijke vraag uiteraard. Een belangrijke reden is dat er nog steeds nieuw materiaal opduikt. Een voorbeeld is het werk dat hier getoond wordt in Bonnet’s atelier (foto uit archief Louis Nagelkerke). Dit werk wordt in november geveild en voordien hadden we nog geen goede foto in kleur. Een andere reden is dat ‘de puntjes op de i’ veel meer tijd nodig hebben dan we verwacht hadden. Maar: we zijn al heel ver en het wordt ook erg fraai durven we te stellen. Toen we het laatste concept aan iemand lieten zien die Bonnet goed gekend heeft, was zijn commentaar: ‘Ik vind het er erg goed uitzien! Mooie lay-out – drukken!‘. We willen het echter goed afronden. En aangezien dat toch tijd nodig heeft, zal de publicatie zeer waarschijnlijk eind dit jaar zijn.