Skip to main content

Nieuwsbrief juli 2023

Hieronder vindt u nieuws en beknopte informatie over onze veilingen.

Terugblik veilingen juni

Eén van de verrassingen bij onze Exclusive Items veiling was de uitslag van het schilderij van de Tsjechische meester Julius Eduard Mařák (1832-1899), zie foto. Met toestemming van de inbrenger mogen we melden dat hij serieus had overwogen het in Tsjechië te laten veilen. Mede omdat we aangaven ook de Tsjechische klanten te kunnen bereiken, heeft hij toch voor ons gekozen. Dit bleek geen verkeerde keuze: van de 114 geveilde schilderijen van Mařák valt deze uitslag van € 60.000 in de top 3!

Ook de Indonesische topstukken werden goed verkocht, zoals € 59.000 voor Hendra Gunawan en € 46.000 voor Lee Man Fong. Bij het werk van Escher werden drie wereldrecords gerealiseerd: € 58.000 voor ‘Vuurwerk’, € 30.000 voor ‘Kikkermummie’ en € 28.000 voor ‘Vlakvulling I’. Alle genoemde prijzen zijn hamerprijzen.

Opvallend bij de online Aziatica-veiling waren de hoge uitslagen voor Chinese postzegels en kop en schotels.

Volgende veilingen

In december vinden de volgende veilingen met Aziatica, Indonesische schilderijen en Exclusive Items plaats.

Uiteraard veilen we dan ook weer werk van M.C. Escher. De hier getoonde voorstelling (‘Drie Werelden’) heeft u waarschijnlijk wel vaker gezien. In dit geval is het verhaal over herkomst echter bijzonder. Deze litho is namelijk gered van het oud papier! Een oplettende medewerker van een school uit het noordoosten van het land besloot bij het opruimen toch eens contact met ons op te nemen, en ja hoor: het bleek een originele Escher te zijn, geen poster!

Inbrengen voor deze veilingen is nog mogelijk tot eind oktober. In verband met onderzoek en promotie is het echter wel fijn om stukken relatief vroeg binnen te hebben.

Kunst- en antiekveiling dependance

Deze veiling vindt plaats bij onze dependance Veilinghuis Korendijk en bevat weer een fraai aanbod van kunst en antiek. U kunt van 21 t/m 28 augustus online bieden.

Bijzonder zijn deze keer:

  • 40 sieraden ontworpen door Fons Reggers (vnl. Amsterdamse School)
  • ‘Costume jewelry’
  • Een collectie tegels
  • Een collectie ikonen
  • Bijzondere klokken
  • Zeldzame postzegels
  • Bronzen beelden van goede kwaliteit
  • Een grote collectie Zeeuwse ansichtkaarten

10-jarig bestaan Veilinghuis Korendijk

Onze ‘dependance’ bestaat al weer 10 jaar! Hoewel we er al langer mee bezig waren, hadden we rond 2013 onze doorbraak als wereldspeler op het gebied van Indonesische schilderijen, Escher en Aziatica. Daarnaast vroeg het verkopen van kunst en antiek voor de internationale markt meer tijd en aandacht. Wel wilden we echter ook toegankelijk blijven, dus er niet alleen zijn voor eigenaren van topstukken.

Om deze redenen hebben we toen Veilinghuis Korendijk opgericht. Deze richt zich meer op de Nederlandse en Belgische markt, met stukken vanaf ca. € 50 tot ca. € 2000. We bleken hiermee overigens een trendsetter te zijn, want daarna hebben een aantal veilinghuizen in Nederland en België ook dergelijke dependances opgericht.

Het hebben van twee vestigingen had echter ook nadelen. Vandaar dat we, toen in 2020 het nieuwe pand van het Zeeuws Veilinghuis klaar was, vrij snel ook Veilinghuis Korendijk in dit pand hebben ondergebracht.

Dat de veilingen bij de Korendijk populair zijn blijkt wel uit het aantal bieders: dit aantal is nu vier tot vijf keer hoger ten opzichte van tien jaar geleden! De kijkdagen zijn zonder uitzondering erg goed bezocht. En dat we ook met Veilinghuis Korendijk een groot bereik hebben bleek recent weer: een Italiaanse museummedewerker ontdekte dat er een schilderij werd aangeboden dat in 1959 uit hun museum was ontvreemd! Veel media berichtten hierover, o.a. via deze link kunt u er meer over lezen: artikel AD kunstroof. Dit schilderij was overigens niet aangemeld bij het Art Loss Register waar we lid van zijn.

Daarnaast waren er ook meerdere ‘uitschieters’ bij ‘de Korendijk’. Te denken valt aan een steengoed kruik die voor € 16.000 werd afgehamerd. Ook bijzonder was de wijnveiling en de veiling die we in het Markiezenhof te Bergen op Zoom organiseerden. Ook de komende tien jaar zien we met vertrouwen tegemoet!

Benefiet Tour Walcheren 2023

De Lionsclub Middelburg en de Rotary Club Walcheren organiseren op 26 augustus een Benefiet Tour.

De opbrengst is voor de Speelgoedbank Walcheren.

Naast acht smakelijke culinaire stops zijn er acht culturele en sportieve punten. Eén van die punten is het Zeeuws Veilinghuis / Veilinghuis Korendijk, waar het die dag ook kijkdag is.

Meer informatie kunt u vinden via deze link: BENEFIET TOUR WALCHEREN 2023

Ook tijdens de zomervakantie zijn wij geopend (op afspraak)