Hieronder vindt u beknopte informatie over onze veilingen.
Nieuwsbrief april 2025
Laatste innamedagen! Veiling 13-14 mei

In mei houden we de volgende veilingen:
13 mei: Schilderijen, waaronder ‘W.O.J. Nieuwenkamp, the world traveler’
14 mei: Aziatica
Inbrengen is nog mogelijk tot uiterlijk eind volgende week (18 april).
Stukken van hoge kwaliteit kunnen kosteloos opgehaald worden (in heel Nederland en België).
De hier afgebeelde schilderijen:
- Willem Dooijewaard
- Lee Man Fong
- Isaac Israëls
W.O.J. Nieuwenkamp - The World Traveler
Enige tijd geleden werden we door familie van Nieuwenkamp uitgenodigd in de Villa Nieuwenkamp te Florence. Na de collectie van Idanna Pucci (november 2024) mogen we nu ook werk uit hun collectie veilen.
De werken die we nu veilen geven vooral een beeld van Nieuwenkamp als wereldreiziger. Of misschien zoals hij het zelf liever zou uitdrukken ‘wereldzwerver’. Ze tonen Nieuwenkamps grote interesse in verre landen en culturen. Ze tonen een wereld die nog niet bedorven is door massatoerisme en waar men nog echt ontdekkingsreiziger kon zijn.
Over het begin van zijn verre reizen (1898) vertelde hij:
„Ja, twintig jaar was ik, toen ik van m’n Vaders kantoor wegliep. … Onze firma heette W. O. J. Nieuwenkamp en ik moest die als W. O. J. weer braaf voortzetten. Maar ik werd zo bleek en naar en akelig van dat altijd maar op zo’n kantoorkruk zitten. Nu, toen op dokters advies een zeereis maken; naar de Middellandse Zee mocht ik. Maar die reis beviel me zo best, dat ik meteen maar niet meer op kantoor terug kwam. Van dat ogenblik af moest ik voor mezelf zorgen en toen tekende ik voor tijdschriften als „Eigen Haard” en andere, net zolang, tot ik in 1898 naar Indië ging, f 500.— op zak. Dat was destijds een heel ding, want ik was in die tijd één van de zeer weinige Hollanders, die uitsluitend voor het bestuderen van land en volk en Indische kunst naar Ned. Oost-Indië trok. … Een klein jaar later kon ik weer terug gaan naar Holland om het verzamelde materiaal uit te werken, had behoorlijk kunnen leven en nog ƒ 200.— meer op zak dan toen ik heenging! En sedert dien ben ik blijven zwerven, hetzij in Holland, hetzij daar buiten.”
W.OJ. Nieuwenkamp in ‘W.O.J. Nieuwenkamp. Een interview met een groot Hollandsch kunstenaar’, in ‘De Amsterdammer’, 25 augustus 1934, p. 7.

Nieuwenkamp in zijn villa met achter hem een schilderij dat we op 13 mei zullen veilen (Collectie Waterlands Archief, met dank aan Gianni Orsini).
Watersnood februari 1799

De schilderijenveiling van 13 mei bevat een serie van zes aquarellen van dijkdoorbraken, kruiend ijs en watersnood in februari 1799. Ze bestrijken het gebied rond de Waal van omgeving Nijmegen tot Gorinchem. Meer precies: Nijmegen, Tiel, Doornik (tussen Bemmel en Lent), Millingen en Vuure en Daale (boven Gorinchem). Ze zijn gemaakt door Cornelis van Hardenbergh (1755-1843). Al jaren zijn gravures van deze voorstellingen bekend (o.a. in de collectie van het Rijksmuseum), maar deze originele aquarellen waren tot op heden onbekend!
Bijzondere adellijke collectie onderscheidingen en stempels
De veiling van 16 t/m 23 juni bij onze dependance Veilinghuis Korendijk bevat een bijzondere collectie onderscheidingen en stempels uit adellijk bezit.
Daarnaast is er weer een grote diversiteit aan kunst en antiek.

Nieuw boek Rudolf Bonnet nu ook in Indonesië verkrijgbaar!

Het nieuwe boek ‘Rudolf Bonnet – beauty remains’ is nu ook verkrijgbaar in Indonesië via de Periplus bookstores (56 locaties in Indonesië) en online via deze link: PERIPLUS BOOKSTORES
Voor bestellen in Europa en meer details: BESTELLEN VIA ZEEUWS VEILINGHUIS
Bonnet was een van de grootste westerse kunstenaars die op Bali woonde en werkte. De Indonesische president Sukarno was een groot bewonderaar van zijn werk. Daarnaast was Bonnet van grote betekenis voor de moderne Balinese kunst en woonde en werkte hij ook jarenlang in Italië. Met dit boek wil het Zeeuws Veilinghuis Rudolf Bonnet weer internationaal onder de aandacht brengen.