Nieuwsbrief februari 2022

Hieronder vindt u beknopte informatie over onze komende veilingen.

Veilingen 17 en 18 mei 2022

Op 17 mei houden we onze veiling van ‘Exclusive Items’. Net als de vorige keer bevat deze veiling een selectief, eclectisch aanbod van hoge kwaliteit, gericht op internationale verzamelaars en musea. Hieronder tonen we enkele van deze items.

Op 18 mei houden we onze Asian Art veiling, een timed-online veiling die naast Chinees porselein en ander Aziatica ook Indonesische schilderijen bevat.

Voor deze veilingen kunt u nog inbrengen tot uiterlijk 25 maart.

Willem Gerard Hofker

Willem Gerard Hofker (1902-1981)
€ 300.000 – 500.000

 

Zonder overdrijven kunnen we hier spreken van een grote ontdekking. Het vinden van een onbekende Hofker is sowieso al bijzonder, maar hier is zelfs sprake van een absoluut topstuk in zijn oeuvre!

Het doek is aan de achterzijde getiteld ‘Balische zusjes op ’t tempelfeest’. Links is het bekende model Ni Noneh afgebeeld, naar het meisje rechts wordt nog onderzoek gedaan.

In het Balinese oeuvre van Hofker zijn dubbelportretten schaars. En om het nog bijzonderder te maken: dit schilderij is ook nog eens gemaakt in de grootste maat, namelijk 100 x 75 cm! Voor zover we weten zijn er maar twee andere Balinese schilderijen van Hofker met een dergelijke maat. Eén daarvan bevindt zich nu in de Sukarno Collectie.

We verwachten dat na de veiling vier van de zes hoogste veilinguitslagen voor Hofker (wereldwijd) bij ons gerealiseerd zullen zijn.

Jan Zoetelief Tromp

‘Jan Zoetelief Tromp, in Indië geboren, is de zoon van den bekenden nu gestorven resident Tromp in Borneo. Zoetelief Tromp werd doofstom geboren en naar Europa gestuurd om daar in het Doofstommen Instituut te Rotterdam te leeren spreken en de eerste beginselen van ’t onderwijs te genieten. Op zijn elfde jaar keerde hij weer naar Indië terug, hetgeen wel bewijst hoe vlug hij zich ’t een en ander eigen gemaakt had en kreeg daar particuliere lessen. Later weer in Holland teruggekomen bezocht hij de Teekenacademie in den Haag en in Amsterdam, onder professor Allebé. De natuur heeft den schijnbaar misdeelde een prachtig talent meegegeven, waardoor hij behoort tot de begenadigden der aarde.’

Citaat uit het ‘Bataviaasch Nieuwsblad, 5 november 1915

Zoetelief Tromp schilderde hier vermoedelijk zijn eigen kinderen op het strand van Katwijk. Zijn werk was destijds ook erg geliefd in het buitenland, waaronder Engeland, de Verenigde Staten en Canada.

Jan Zoetelief Tromp (1872-1947)

M.C. Escher

M.C. Escher (1898-1972)

‘Belvédère’ is één van de meest bekende Eschers met een ‘onmogelijk’ gebouw.

Belvédère betekent mooi uitzicht en wordt als term ook gebruikt voor het deel van vroegere woningen of paleizen waar men een bovengalerij had gecreëerd voor een mooi uitzicht.

In dit werk zijn meerdere optische illusies verwerkt. In het gebouw, maar ook in de kubus die de man op de bank beneden vast heeft.

Escher maakte deze litho in 1958, in meerdere edities. Bijzonder is dat dit er één is van de eerste editie.

Net als voorgaande veilingen bieden we ook nu weer meerdere werken van M.C. Escher aan.

Beeldengroep Culturele Revolutie

Dit soort propaganda kunst uit de Culturele Revolutie is in Europa bijna niet te vinden. Althans, als het gaat om de authentieke stukken. De huidige eigenaar kocht deze beeldengroep in 1978 in China.

De 16 beelden moeten de trots en eensgezindheid van de gehele Chinese natie uitbeelden.

Richtprijs: € 50.000 – 80.000

Veiling zakhorloges

Momenteel wordt een veiling van een grote collectie zakhorloges voorbereid.

Meer informatie zal in de nieuwsbrief van maart bekend gemaakt worden.

Veiling dependance:
28 maart - 4 april

Dit is zoals altijd weer een kunst- en antiekveiling met voor elk wat wils. Deze keer is er ook een fraaie collectie schilderijen.

Meer informatie: www.veilinghuiskorendijk.nl